Wat is ontbossing?
Ontbossing is het verkleinen of verdwijnen van bosgebieden. Het treedt op wanneer bosgebieden permanent (of althans op lange termijn) verloren gaan voor andere doeleinden, zoals landbouw, verstedelijking of mijnbouw.
Oorzaken van ontbossing
Wereldwijd wordt het verlies aan bosoppervlak, ontbossing, veroorzaakt door meerdere factoren, waaronder sommigen menselijk en andere natuurlijk zijn. Natuurlijke factoren zijn onder meer bosbranden of ziekten die bomen kunnen aantasten.
Maar het zijn vooral menselijke activiteiten die verantwoordelijk zijn voor de ontbossing wereldwijd. Volgens het rapport "The State of the World's Forests" dat de FAO in 2016 publiceerde, wordt bijna 80% van de wereldwijde ontbossing veroorzaakt door de landbouw, waarbij de resterende 20% wordt verdeeld over de aanleg van infrastructuur (wegen, dammen), vervolgens mijnbouwactiviteiten en ten slotte verstedelijking. Dit zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van ontbossing:
- Landbouw, die verantwoordelijk is voor 80% van de ontbossing. Dit kan zowel commerciële landbouw als zelfvoorzieningslandbouw zijn (lokale boerenlandbouw, vooral in ontwikkelingslanden).
- De landbouw voor eigen gebruik is naar schatting verantwoordelijk voor 30 tot 35% van de wereldwijde ontbossing.
- Commerciële of industriële landbouw (akkerbouw en veeteelt) is naar schatting verantwoordelijk voor 45 tot 50% van de ontbossing.
- De veehouderij is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer 14% van de wereldwijde ontbossing.
- De aanleg van infrastructuur is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de ontbossing.
- Mijnbouwactiviteiten zouden verantwoordelijk zijn voor ongeveer 6% van het bosverlies
- En verstedelijking rond de 5%.
In tegenstelling tot wat we vaak horen, behoort de bosbouw niet tot de grootste veroorzakers van ontbossing. De verklaring is eenvoudig: bosbouwbedrijven exploiteren meestal gebieden met gecultiveerd bos, d.w.z. bossen die regelmatig worden herbeplant met het oog op een duurzame exploitatie.
Onze definitie van herbebossing?
Herbebossing is het herstel van een bosecosysteem door middel van aanplant en/of natuurlijke regeneratie na een kap of een natuurramp. Het is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, met name op lokaal niveau, en beoogt het herstel van een multifunctioneel bos door gebruik te maken van de biodiversiteit via verschillende boomsoorten, die een breed scala aan ecosysteemdiensten zal leveren voor het welzijn van alle levende organismen, met name, de mens.
Als aanvulling op de strijd tegen ontbossing is het dus de beste natuurlijke oplossing om zowel de biodiversiteit te behouden en te versterken als de klimaatverandering te bestrijden. Door de opwarming van de aarde te helpen beperken, draagt herbebossing indirect bij tot de beperking van droogteverschijnselen, die met name aan de basis liggen van de aantasting van bossen. Andere soorten boomplantages dragen bij tot deze verschillende doelstellingen, zoals bebossing (het planten van bomen in een gebied dat nooit bebost is geweest of vroeger bebost was), stedelijke bosaanplantingen of beboste biologische corridors in steden, en agrobosbouw. Deze laatste biedt in intertropische gebieden zoals het Amazonegebied een duurzaam alternatief voor de agro-industrie die aan de basis ligt van de ontbossing, en draagt dus rechtstreeks bij tot de strijd tegen de ontbossing.
Waarom bomen planten of hun regeneratie ondersteunen?
Bossen zijn zowel het grootste koolstofreservoir als de belangrijkste bron van biodiversiteit op het land. In een ongekende context van klimaatverandering en erosie van de biodiversiteit zijn bossen vandaag onze belangrijkste natuurlijke bondgenoten bij het behoud en het herstel van de biodiversiteit en bij de aanpak van de klimaatverandering.
Maar bossen zijn veel meer dan dat. Zij leveren ons gratis en dagelijks talrijke diensten die noodzakelijk zijn voor onze individuele en collectieve ontwikkeling en voor het natuurlijk evenwicht. Deze diensten, ecosysteemdiensten genoemd, zijn het resultaat van de bijzonder complexe en rijke werking van het bosecosysteem.
Goed uitgevoerde herbebossingsprojecten maken een duurzaam herstel van ecosystemen mogelijk en maken deze beter bestand tegen klimaatgevaren. Bebossingsprojecten daarentegen creëren nieuwe bossen die zullen dienen als nieuwe koolstofputten en centra van biodiversiteit. Op die manier versterken zij de door de bossen geleverde diensten, wat ons allen ten goede komt.
Ons partnerschap met
Om zich verder te verankeren in een ecologische aanpak handhaaft Sapins zijn partnerschap met Reforest'Action.
Elke keer dat u een bestelling plaatst, financiert u het planten van een boom.
Ons herbebossingsproject: "Rondônia - Braziliaans Amazonegebied".
Wij hebben besloten een specifiek herbebossingsproject te steunen, het Amazonewoud in Brazilië.
Met het partnerschap van reforest' actie.
Helpt u ons deze uitdaging aan te gaan?
Een van de drie grootste oerbossen ter wereld is ook een van de meest door ontbossing getroffen bossen, waar jaarlijks 4 miljoen bomen verdwijnen.
De oorzaak is de industriële landbouw, die 2/3 van de ontbossing in Zuid-Amerika veroorzaakt.
Brazilië, 's werelds grootste sojaproducent, heeft sinds 1970 18% van zijn bosecosystemen omgezet - door kaalkap en branden - in veeteelt, sojateelt en palmolie.
Het herbebossingsproject dat wij steunen, wordt ter plaatse geleid door onze partner Reforest'Action en bevindt zich in de deelstaat Rondônia, in het zuidwestelijke deel van het Braziliaanse Amazonegebied, dat deel uitmaakt van de "ontbossingsboog", deze uitgestrekte gebieden in het Amazonegebied waar de agrarische grens en de ontbossing de laatste decennia sterk zijn toegenomen.
Het doel van het project? De ontbossing bestrijden en de traditionele bevolking van de beschermde reservaten betrekken bij de herbebossing van aangetaste weilanden, door de aanleg van eetbare bossen door hen de toegang tot deze hulpbronnen te garanderen.
Het zal ook mogelijk zijn dit doel verder te steunen door het product van Reforest'Action op onze website te kopen.
Wij rekenen erop dat u deze uitdaging met ons aangaa 🤩